tisdag 20 januari 2009

CHANGE CHANGE CHANGE



Idag är det den mest ovanligaste gråa Januari Tisdagen hittills för väldigt väldigt många människor, det kan hända att det är det även för dig och mig. Den här dagen kan utbringa kolossal glädje eller extrem kaos. Detta är en dag som jag tror dom flesta kommer att komma ihåg vad dom gjorde när Barack Obama svors in som Amerikas fyrtiofjärde president. Dom flesta som i allafall var födda 81 eller tidigare kommer antagligen ihåg vad dom gjorde när Olof Palme mördades den 28 Februari 1986. Ledarsidor och politiska redaktörer världen över har nu verkat rygga tillbaka lite, dom är nu mer kritiska till hur Obama skall klara av att genomföra alla sina löften, hur han skall få USA och mer eller mindre världen på fötter igen. Ledarskribenterna skriver idag att dom satsar pengar på att Obama kommer att dämpa förväntningarna och hoppet på honom under sitt installationstal.

Tro fan att han kommer att försöka att lugna ner folk lite, och försöka att få dom att förstå att det här kommer att ta tid, lång tid, antagligen så lång tid att vi inte kommer att uppleva, vad är det förresten vi inte kommer att uppleva? freden i mellanöstern? att ekonomin skall komma på fötter igen, energikrisen? klimatfrågan etc etc, självklart kommer han själv inte att kunna fixa allt det där, om han inte får sitta i 140 mandatperioder med ändlöst mycket pengar och bara ha ja sägare runtomkring honom.

Obamas agenda och hur han tar sig för den, eller vilken ända han börjar i, är inte det viktigaste tror jag, det viktigaste är att han har visat att allt är möjligt och att det faktiskt finns hopp om att göra bättre saker, oavsett om VI får uppleva det, så börjar det faktiskt på något sätt, förlåt mig att jag använder uttrycket "FÖRÄNDRINGEN" kl. 18.00 ikväll Svensk tid.

Nu kör vi!

1 kommentar: